Een Travellerspoint blog

Laos en Cambodja

Tubes, tempels, corruptie en bed bugs!

semi-overcast 33 °C
Bekijk 3 maanden Zuid-Oost Azië op diederikbaas's reiskaart.

Vang Vieng
Er is een hoop gebeurd sinds mijn laatste blog update. Vanuit Luang Prabang zijn we doorgereisd naar Vang Vieng, wat vroeger een vissersdorpje was waar weinig gebeurde. Tegenwoordig is dat anders. Vang Vieng is het Salou van Laos, ondanks dat het midden in de bergen ligt! De grote attractie is het 'tuben'. Je huurt 's ochtends een grote binnenband (van een vrachtwagen) en wordt 4 km stroomopwaarts gebracht met een tuktuk. Daar is het de bedoeling dat je die 4 km in je tube de rivier afgaat, terug naar het dorp. Dit zou normaal in anderhalf uur moeten kunnen, maar de barretjes aan de rand van de rivier maken dat lastig! Toen we (Lousanne, Nicole en ik) de eerste keer gingen waren 4 uur onderweg en hadden we slechts 1/5 van het rivier afgelegd. Een prima prestatie! Daarom besloten we 2 dagen later nog eens een poging te doen. Owen, een jongen uit Ierland die ook in ons guesthouse zat, sloot zich bij ons aan en met z'n vieren besloten we om eerst de 4 km te tuben, de tubes in te leveren en daarna weer terug te gaan voor de barretjes. Dit bleek een prima plan. Ook bleek het stuk dat we al gezien het leukste, vanwege het laag-seizoen waren slechts 4 barretjes echt druk.

Tha Khek / Kong Lo Cave
Vanuit Vang Vieng wilden we door naar 'the 4000 islands' in het uiterste zuiden van Laos. Deze toch zou 24 uur met de bus duren (minstens, want in Laos duurt alles gemiddeld 40% langer dan dat je verwacht) dus besloten we deze rit op te splitsen. Vanuit VV zijn we doorgereisd naar Tha Khek, waar de Kong Lo Cave in de buurt ligt. Tenminste, dat dacht ik. Op het kaartje leek deze 7,5 km lange grot vlakbij te zijn, maar door de bergen (again) was het 3 uur heen en 3 uur terug. We besloten dit toch te doen, maar of het 6 uur in een minivan met een chauffeur met een doodwens waard was weet ik niet..
Nadat we de cave gezien hadden en iets zaten te eten kwamen ik opeens Boris en Michaela tegen, een koppel uit Zwitserland dat ik voor het eerste ontmoette in Huay Xai bij de Gibbon Experience, vervolgens in Luang Prabang weer tegen kwam en daarna nog bij een bus stop. Ze konden niet weg van de cave omdat er te weinig mensen waren voor een tuktuk, dus vroegen ze of ze met ons mee konden. Na onderhandelen met de chauffeur en het heen en weer schuiven van biljetten was dit in orde.

Terwijl we in de minivan zaten merkte ik dat ik allerlei jeukende bultjes op mijn armen kreeg. Ik herinnerde me opeens dat Owen en ik de avond ervoor beestjes in ons bed zag lopen. Ik dacht dat het 'gewoon' beestjes waren, dus had ze geplet en ben gaan slapen. Het werd al vrij snel duidelijk dat dit 'bed bugs' waren geweest en aan het einde van de dag zaten mijn armen vanaf mijn pinken tot mijn schouders onder de uitslag. Toen ik dit aan de Guesthouse eigenaar duidelijk maakte suggereerde hij nog dat het muggenbeten waren. Nee vriend, dat was vrij duidelijk..

4000 islands / Don Det
's Avonds zijn we met z'n 6'en met de nachtbus doorgegaan naar de 4000 islands, Don Det om precies te zijn. Een eiland met een weg zandpad, een paar guesthouses, restaurants en heel veel marihuana, want daar gaat iedereen voor naar de 4000 islands. Ik moet eerlijk zeggen dat als je Amsterdam (of uberhaupt NL) gewend bent, dat niet zo spannend is. Op het eiland is dan ook niet zoveel te doen behalve relaxen, beetje rondfietsen naar een waterval en relaxen. Na 2 dagen besloot ik om met Boris en Michaele mee te reizen naar Siem Reap (cambodja).

Cambodja
Vanaf Don Det was het slechts 20 minuten naar de grensovergang. De grensovergang Laos - Cambodja is een avontuur opzich en gaat als volgt:
- Uitstempelen aan de kant van Laos; 2$
- Doorlopen door een soort niemandsland, waar een tafeltje langs de weg staat met 'Health Service'. Hier moesten we een papiertje invullen (naam. paspoort, etc etc) en of we last hadden van ziektes. 1$
- Vervolgens naar de 'Visa Service' voor het visum. 23$
- Vervolgens naar de grenscontrole, waar het visum onder gestempeld wordt; 1$.

Welkom in Scambodja!

Siem Reap
Vanaf de grens konden we dan door met een andere bus (die 2 uur moest wachten op een tweede groep reizigers) naar Siem Reap. Ook hier deed Scambodja weer zijn naam eer aan. De bus stopte bij het bus station (opzich niet zo gek) omdat het van de politie niet door zou mogen rijden naar het centrum (huh?). Op het bus station stond een rugbyteam aan tuktuk drivers op onze te wachten (toevallig?) en onze 'host' in de bus had ons uiteraard al verteld hoeveel we moesten betalen voor een tuktuk (te veel). We gaven de tuktuk opdracht naar het centrum te gaan (pub street) maar in plaats daarvan werden we bij een guesthouse afgezet dat toevallig als enige van het hele dorp nog open was. We besloten dit niet te doen en zijn door gelopen naar een plek met veel guesthouse en vonden hier een prima spot. Later hoorde we van een meisje dat wel in dat Guesthouse is gebleven (toevallig werd iedereen daar afgezet) dat haar telefoon gejat was. Bad karma..

Met Boris en Michaela ben ik 2 dagen naar de tempels van Angkor geweest, die indrukwekkender waren dan ik had verwacht! Vooral de tempels met bomen (zie de foto's, dit keer wel) zijn erg cool. De derde dag zijn we naar Beng Mealea gegaan, een tempel 80km van Angkor Wat. Verder is Cambodja heel anders dan ik had verwacht, de mensen zijn erg vriendelijk (vooral als ze je iets willen verkopen), maar spreken vooral erg goed Engels.

Phnom Penh
Vanuit SR ben ik doorgereisd naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Vanochtend de Killing Fields en S-21 prison bezocht, een behoorlijke geschiedenis les!

Morgen vlieg ik alweer door naar Kuala Lumpur waar ik Olivier (mijn broertje :)) op het vliegveld zie om samen 4 weken Maleisie te ontdekken!

P1020296.jpgP1020289.jpgP1020274.jpgP1020209.jpgP1020207.jpgP1020151.jpgP1020142.jpgP1020137.jpgP1020341.jpgP1020269.jpgP1020122.jpgP1020132.jpgP1020043.jpgP1020033.jpgP1010977.jpgP1010957.jpgP1010954.jpgP1010931.jpgP1010901.jpgP1010895.jpgP1010881.jpgP1010875.jpgP1010870.jpgP1020047.jpgP1020093.jpgP1020249.jpgP1020189.jpg

Geplaatst door diederikbaas 2:57 Gearchiveerd in Cambodja Tagged angkor_wat laos angkor cambodja

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint